Általános leírás

Kivonat „Az IL-14 személyszállító repülőgép” című könyvből (Sz. V. Iljusin, Közdok, 1957.)

Az IL-14-es egyszárnyas repülőgép, alsó elhelyezésű, trapézvetületű szárnnyal. A szárny szerkezetét tekintve három főtartós, monoblokk kivitelezésű.

Az egészében vett szárny egy szárnyközépből és két leszerelhető külső szárnyrészből áll.
A szárny merevítői préselt szelvényekből készültek. A bordák egy csoportját lemezből sajtolták, a többit pedig több részből szegecselték össze.
A géptörzs a szokásos, teljes egészében fémből készült félhéjszerkezetű. Hosszanti szerkezeti
elemelt szögkeresztmetszetű préselt szelvényekből gyártották. A harántirányú szerkezeti elemek különböző keresztmetszetű szegecselt törzskeretekből állnak.
A vezérsíkok szerkezete a repülőgép szárnyára emlékeztet. A vízszintes és függőleges vezérsík egységes szerkezetű, három főtartóval és terhelést viselő borítással.
A kormányok, csűrők és a fékszárnyak szerkezetileg azonos típusúak. Fém főtartóval, sajtolt bordákkal és szilárd mellső résszel rendelkeznek. A vázat teljes egészében vászon borítja.
A két AS-82T motor a szárnyközépbe épített kedvező áramvonalú motorgondolában helyezkedik el.
A kipufogó csövek a szárny fölött vezetnek a szárny kilépő éle mögé.
A tüzelőanyag-tartályok a szárnyban vannak a főtartók közötti térségben, az olajtartály és az olajhűtő pedig a motorgondolában a motorok mellett. A motorok huzalvezérlésűek.
Indításhoz a motorokon elektromos lendkerekes önindítók vannak.
A repülőgépben két szénsavas tűzoltó készülék található. Ezeket csővezetékek kötik össze a motorgondolában lévő szórófejekkel.
A repülőgép futóműve háromrészes, két főfutóval és egy első futóval. A futóművet levegő- és olaj töltet csillapítja. A futóművek behúzását és kibocsátását, a fékszárnyak kiterítését és visszaállítását, továbbá a fékezést hidraulikus rendszer valósítja meg. Az első futó kibocsátásához és fékezéséhez ezenkívül egy biztonsági levegőrendszer is rendelkezésre áll.
A kormányok, csűrők, kormányrögzítők és a magassági kormány kiegyenlítő lapjai kötélvezérlésűek. Az oldalkormány és csűrő kiegyenlítő lapját elektromos szerkezet állítja.
A szárny, valamint a vízszintes és függőleges vezérsík belépő élén, a légfelvevő torkokon és az antennaállványokon jégmentesítő kamrák vannak. Ezekbe a kamrákba a forró levegő a motorok kipufogócsövei köré szerelt fűtőkészülékből érkezik. A pilótafülke ablakok homloküvegeit három berendezés védi a jegesedéstől és a párásodástól: forrólevegő-kivezetés az ablakok lefúvásához, az ablaktáblák elektromos fűtőberendezése és hidraulikusan működtetett ablaktörlők az ablakfelület egyidejű alkoholos elárasztásával. A légcsavartollakat ugyancsak alkohol jégmentesíti. A fülkék fűtőrendszere a hőt a motorok kipufogócsöveire szerelt és a fűtő, valamint jégmentesítő rendszert közösen kiszolgáló fűtőkészülékektől kapja. A felmelegített levegő a fülkékbe hatol: a forró levegő csatornán lévő szellőző nyílásokon át az utasfülkébe, a fűtőfejeken keresztül pedig a pilótafülkébe.
A kormányvezetékek egyesítéseit, az elektromos csatlakozásokat, a csuklós csomópontokat, valamint az időszaki ellenőrzésre és kenésre szoruló tartozékokat a szárny a motorgondolák és a géptörzs borításán nagy számban lévő nyílások teszik hozzáférhetővé.
A repülőgépben az utasok részére megvan a kimerültséget nem okozó és kellemes repülés minden feltétele. Amikor az utas a repülőgépbe lép, felöltőjét és kalapját elhelyezi a ruhafogason. A terjedelmes bőröndöket és más csomagokat az első, vagy hátsó csomagtérben helyezik el. Táskákat, kisebb csomagokat, könyveket az utas a minden széksornál rendelkezésre álló csomaghálóba teheti.

A párnázott plüss székek a gondosan megválasztott ülőlapokkal, hátlapokkal elősegítik a pihenést. (Az NDK-ban gyártott Il-14-es repülőgépeken került kialakításra az ülés elrendezés ahol első két sor egymással szemben helyezkedik el köztük kis asztalka található. Amit a Malév később a 36-fős átalakítást követően az orosz gyártmányokon (HA-MAA, HA-MAB, HA-MAC, HA-MAK) is alkalmazott a székcserékkel együtt. Egy kis pehelypárna is áll rendelkezésére, amit az utas tetszése szerint használhat. A vékony fehér vászonból varrott fejrészhuzatokat minden repülés előtt lecserélik.
Az utas az ülésben lehet ülő és félig fekvő helyzetben, tekintve, hogy a hátlap hátrahajtható, az ülőlap pedig kihúzható.

A motortól kapott hő felhasználásával működő fűtőrendszer a fülkékben minden repülési üzemen megszokott szobahőmérsékletet biztosít. A fűtőrendszer szerkezete kizárja a lehetőségét annak, hogy a fülke levegőjébe külső szennyeződés kerüljön. Repülés közben a fülkék jól szellőznek. Az utas a szellőzést fokozhatja azzal, hogy a szellőzőcsövet kihúzza és a friss légáramlatot magára irányítja.
Az utasfülkét és a benne lévő tárgyakat világos, meleg árnyalatú színekkel festik, ami az utasokra nyugtatólag hat. A festékek és kárpitos anyagok háromféle válogatásban kerülnek alkalmazásra. Az első esetben a fülke kárpitozásának alap színárnyalata halvány rózsaszín, a második esetben ezüstszürke, a harmadik esetben pedig olajbarna. A használt festékanyagok éghetetlenek és a kiválasztott vásznak éghetősége pedig alacsony. Az ajtók, ablakkeretek és a kárpitos-lécek fémből vannak. Különleges eljárású festésük értékesebb faanyagok – dió, karéliai fűz, platán – szerkezetét utánozva teljesen a fényezett fa benyomását kelti. Az ily módon utánzott alkatrészekére a levegő nedvessége és a hőmérsékleti körülmények hirtelen változása nincs hatással.
A fülkék padlóját plüss szőnyeg borítja. Az általában használatos textil függönyök helyett az ablakokat áttetsző fehér műanyagból készült, elhúzható lemezek borítják.
A fülke világítása olvasáshoz teljesen elégséges. A mennyezeten hat ovális mennyezeti lámpa van. Ha teljes világításra nincs szükség, a mennyezeti lámpatestekben egy-egy ügyelő égőt lehet bekapcsolni. Repülés közben az utas kaphat: forró kávét, kakaót, teát, hűsítő italokat, szendvicseket, cukorkát, süteményt és más egyebeket.
Minden ülés mellett nyomógomb van az utaskísérő hívására. Az utaskísérő a repülőgép elülső részében tartózkodik. Itt helyezkedik el az étszekrény, valamint az ételek elkészítéséhez és az edények elmosásához szükséges berendezés.
A toaletthelyiség lényegesen tágasabb, mint a Li-2 és Il-12 repülőgépeken. A mosdó felszerelése magában foglalja az összes használati kellékeket.
Egy mentőláda is rendelkezésre áll.
A fokozott világítás és a falak fehér zománcfesték borítása tiszta benyomást keltenek s elősegítik a tisztaság fenntartását. A repülőgép toalett berendezésének tisztítása és a mosdó vízzel való megtöltése gépesített.

Vélemény, hozzászólás?